Новости
28
page-template,page-template-blog-large-image-whole-post,page-template-blog-large-image-whole-post-php,page,page-id-28,bridge-core-3.0.5,qi-blocks-1.2.3,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.3,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-theme-ver-29.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,elementor-default,elementor-kit-8,elementor-page elementor-page-28

 

Након недавних немилих догађаја, синоћ је у конференцијској сали нашег Дома одржано тематско вече на тему: “Кризне ситуације – превентива, последице, превазилажење”. Гости на наведеној активности су били експерти са Института за јавно здравље “Милан Јовановић – Батут” др Марија Вуковић и др Периша Симоновић, као и проф. др Дарко Трифуновић – директор “Института за националну и међународну безбедност”. Захваљујемо се гостима на учешћу и добро конципираном интерактивном предавању.

 

 

Ненад Миленовић – директор и Дарко Колаковић – координатор Дома су недавно имали радни састанак са министром спорта Републике Србије г-дином Зораном Гајићем. Директор Дома је информисао министра о спортским активностима које се реализују у Дому, о садржајима на тему спорта које су реализоване, као и о плановима за наредни период.

Овим путем се захваљујемо министру на добијеним смерницама и сугестијама, као и на подршци Дому у вези планираних активности.

 

 

Дана 29. априла 2023. године, делегација Дома у саставу Ненад Миленовић – директор и Дарко Колаковић – координатор Дома за међународну сарадњу боравила је у Бања Луци. Разлог боравка је састанак са Жељком Стојичић, министарком просвете и културе Републике Српске. У разговору о важности и раду ученичких и студентских Домова у Републици Српској и Србији, као и о функционисању, циљевима и плановима удружења “Заједница ученичких и студентских Домова југоисточне Европе” учествовали су и директори Домова из Београда, Требиња и Добоја. Посебно је истакнута важност међусобне сарадње и размене искустава између министарстава, као и између Домова, у циљу остварења потенцијала и превазилажења постојећих проблема у раду установа ученичког и студентског стандарда.

 

У периоду од 29. до 30. априла 2023. године, посетили смо Домове ученика средњих школа у Добоју и Бања Луци. Разлог састанка је договор око предстојећих активности Удружења “Заједница ученичких и студентских домова југоисточне Европе”, нарочито предстојећег састанка у Будимпешти. Делегацију нашег Дома чинили су Ненад Миленовић – директор и Дарко Колаковић – координатор Дома за међународну сарадњу, а Дом “Јелица Миловановић” представљао је директор Душко Бабић. Захваљујемо се директорима Домова Саши Шуматићу (Добој), Миру Греду – (Требиње) и Синиши Овуци (Бања Лука) на конструктивном учешћу на састанку и гостопримству.

 

Данас је наш Дом посетила делегација Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Делегацију је предводио саветник министра г-дин Симо Чулић, а делегацију су чинили представници кабинета министра, ПС Палилула, Саобраћајне полиције, Интервентне јединице, Полицијске управе за град Београд, Полицијске бригаде, Криминалистичко полицијског Универзитета, Жандермерије,  САЈ-а и др. Директор Ненад Миленовић  информисао је уважене госте о мерама и радњама које је наша установа предузимала и предузима у циљу константног побољшања нивоа безбедности у установи, активностима промотивног типа (трибине, предавања, тематски скупови и сл.) које организујемо за наше ученике, као и плановима и активностима које планирамо за наредни период. Уважени гости су имали прилику да се лично увере у мере безбедности које се примењују у Дому. Ова посета је логичан наставак сарадње коју наш Дом има са организационим јединицима Министарства унутрашњих послова, а тема састанка је била конкретизација договора око заједничких активности у наредном периоду. И овим путем се захваљујемо Министарству унутрашњих послова на константној подршци коју пружа нашој установи. Радује нас наставак сарадње и подизање исте на већи ниво.

 

 

 

 

У циљу наставка успешне сарадње, дана 23. марта 2023. године, у радној посети су нам били представници Министарства одбране Републике Србије (Управа за послове обавезе одбране и Управа за односе са јавношћу), Генералштаба Војске Србије и Војне Академије. Директор Ненад Миленовић  информисао је госте о недавним активностима Дома, ефектима истих, као и плановима за наредни период. Гости су упознати са ресурсима и капацитетима Дома, у мирнодопским и ратним условима. Договорене су конкретне активности за наредни квартални период.

 

 

Директор Дома Ненад Миленовић и координатор Дома Дарко Колаковић јуче су били у радној посети Министарству одбране. Тамо су разговарали са помоћником министра одбране Републике Србије Синишом Радовићем и пуковником Гораном Десанчићем, начелником Управе за обавезе одбране – Сектора за људске ресурсе. Тема састанка је била наставак успешне сарадње између Дома ученика средњих школа “Милутин Миланковић” и Министарства одбране и Војске Србије, као и подизање исте на већи ниво. “Ко сме тај може, ко не зна за страх, тај иде напред!”

 

 

Након завршетка изложбе посвећене славном научнику Николи Тесли, у свечаној сали нашег Дома постављена је изложба “Хероине нашег доба”. Изложба је постављена поводом Међународног дана жена. Поставком изложбе желимо да истакнемо значајне жене које су својом способношћу оставиле немерљив, дубок и неизбрисив траг у српској историји. Изложбу је поставила професор српског језика и књижевности Драгана Илић, васпитач и библиотекар у нашем Дому.

 

 

Још једна од многобројних активности, у организацији Домског парламента, на којој су наши ученици учествовали, је путовање кроз средњи Банат. Ученици су посетили  варошицу Нови Бечеј. Имали су прилике да посете Завичајни музеј “Главашева кућа” и да прошетају обалом Тисе. Слободно време су искористили и за обилазак бројних споменика културе као и за дружење. На овој пријатној шетњи пратили су их васпитачи Дома. Излет је реализован 7.3.2023. године.

 

 

У склопу обележавања Дана државности Републике Србије и Дана матерњег језика, у нашем Дому смо организовали интерактивни тематски скуп “Држава, патриотизам, млади”. На почетку догађаја директор Дома Ненад Миленовић је поздравио уважене госте а учеснике догађаја упознао са значајем обележавања националних празника. Гости скупа су били Бранко Стевановић – књижевник, проф. др Дарко Трифуновић – директор Института за националну и међународну безбедност, пуковник у пензији Стеван Ђуровић – начелник безбедности Приштинског корпуса, Димитрије Жунић – један од Хероја са Кошара и пуковник полиције Александар Ђорђевић – заменик команданта  Жандармерије. Уважени гости су говорили о значају патриотизма и очувању књижевног језика као једних од услова за очување државе и нације. У склопу активности приказан је филм “Олуја”. Захваљујемо се гостима на одзиву за учешће и подршци у реализацији овог догађаја. Такође, срдачно се захваљујемо дистрибутерима и продуцентима филма “Олуја” на сагласности за пројекцију филма.