Новости
28
page-template,page-template-blog-large-image-whole-post,page-template-blog-large-image-whole-post-php,page,page-id-28,bridge-core-3.0.5,qi-blocks-1.1.1,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.8,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-theme-ver-29.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,elementor-default,elementor-kit-8

 

Данас је наш Дом посетила делегација Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Делегацију је предводио саветник министра г-дин Сима Чулић, а делегацију су чинили представници кабинета министра, ПС Палилула, Саобраћајне полиције, Интервентне јединице 92, Полицијске управе за град Београд, Полицијске бригаде и др. Директор Ненад Миленовић и координатор Дома Дарко Колаковић информисали су уважене госте о мерама и радњама које је наша установа предузимала и предузима у циљу константног побољшања нивоа безбедности у установи, активностима промотивног типа (трибине, предавања, тематски скупови и сл.) које организујемо за наше ученике, као и плановима и активностима које планирамо за наредни период. Уважени гости су имали прилику да се лично увере у мере безбедности које се примењују у Дому. Ова посета је логичан наставак сарадње коју наш Дом има са организационим јединицима министарства унутрашњих послова, а тема састанка је била конкретизација договора око заједничких активности у наредном периоду. И овим путем се захваљујемо Министарству унутрашњих послова на константној подршци коју пружа нашој установи. Радује нас наставак сарадње и подизање исте на већи ниво.

 

 

 

 

У циљу наставка успешне сарадње, дана 23. марта 2023. године, у радној посети су нам били представници Министарства Одбране Републике Србије (Управа за послове одбране и Управа за односе са јавношћу), Генералштаба Војске Србије и Војне Академије. Директор Ненад Миленовић и координатор дома Дарко Колаковић информисали су госте о недавним активностима дома, ефектима истих, као и плановима за наредни период. Гости су упознати са ресурсима и капацитетима дома, у мирнодопским и ратним условима. Договорене су конкретне активности за наредни квартални период.

 

 

Директор Дома Ненад Миленовић и координатор Дома Дарко Колаковић јуче су били у радној посети Министарству Одбране. Тамо су разговарали са помоћником министра Одбране Републике Србије Синишом Радовићем и пуковником Гораном Десанчићем, начелником Управе за Одбрану – Сектора за људске ресурсе. Тема састанка је била наставак успешне сарадње између Дома ученика средњих школа “Милутин Миланковић” и Министарства Одбране и Војске Србије, као и подизање исте на већи ниво. “Ко сме тај може, ко не зна за страх, тај иде напред”!!!

 

 

Након завршетка изложбе посвећене славном научнику “Николи Тесли” у свечаној сали нашег Дома постављена је изложба “Хероине нашег доба”. Изложба је постављена поводом Међународног дана жена. Поставком изложбе желимо да истакнемо значајне жене које су својом способношћу оставиле немерљив, дубок и неизбрисив траг у српској историји. Изложбу је поставила професор српског језика и књижевности Драгана Илић, васпитач и библиотекар у нашем Дому.

 

 

Још једна од многобројних активности, а у организацији Домског парламента, на којој су наши ученици учествовали је путовање кроз средњи Банат и посета лепој варошици Нови Бечеј. Ученици су имали прилике да посете Завичајни музеј “Главашева кућа” и да прошетају обалом Тисе. Слободно време су искористили и за обилазак бројних споменика културе као и за дружење. На овој пријатној шетњи пратили су их васпитачи Дома. Излет је реализован 7.3.2023. године.

 

 

У склопу обележавања Дана државности Републике Србије и Дана матерњег језика, у нашем дому смо организовали интерактивни тематски скуп “Држава, патриотизам, млади”. На почетку догађаја директор Дома Ненад Миленовић је поздравио уважене госте а учеснике догађаја упознао са значајем обележавања националних празника. Гости скупа су били Бранко Стевановић – књижевник, проф. др Дарко Трифуновић – директор Института за националну и међународну безбедност, пуковник у пензији Стеван Ђуровић – начелник безбедности Приштинског корпуса, Димитрије Жунић – један од Хероја са Кошара и Александар Ђорђевић – пуковник Жандармерије. Уважени гости су говорили о значају патриотизма и очувању књижевног језика као једних од услова за очување Државе и нације. У склопу активности приказан је филм “Олуја”. Захваљујемо се уваженим гостима на одзиву за учешће и подршци реализацији овог догађаја. Такође, срдачно се захваљујемо дистрибутерима и продуцентима филма “Олуја” на сагласности за пројекцију филма.

 

 

Часопис “Борба” је обележио свој 101. јубилеј. Представници Дома су са задовољством присуствовали јубилеју наших пријатеља из “Борбе”. И овим путем честитамо драгим пријатељима њихов јубилеј.

 

 

Након успепшне изложбе “Чије је пусто Бечко ?”, у нашем Дому је постављена изложба “Никола Тесла и Висока техничка школа у Грацу”. Ова веома инспиративна и несумњиво едукативна изложба постављена је 15. фебруара и моћи ће да се погледа (ученици и особље Дома) до 5. марта 2023. године . Као и предходна и ова изложба је реализована захваљујући “Аустријском културном форуму” – Одељењу за културу амбасаде Аустрије, којима се захваљујемо.

 

 

Поводом Међународног дана матерњег језика, установљеног још 1999. године од стране Уједињених нација, а у спомен на студенте који су покушавајући да се изборе за очување свог матерњег језика убијени у Бангладешу 21. 2. 1952. године, Дом ученика средњих школа „Милутин Миланковић“ је дао скроман допринос обележавању овог значајног дана. Васпитачице Драгана Стевановић и Драгана Илић, а уз помоћ наших ученика направиле су пано у виду дрвета на ком су приказане најчешће правописне грешке и језичке недоумице са којима се ученици сусрећу у свакодневној комуникацији. Дрво као симбол живота показује колико је за очување народа битан матерњи језик, који је заправо жила куцавица једног народа и носилац идентитета једне нације. Речи које нису написане у складу са нормом српског књижевног језика у виду сувог лишћа падају са дрвета, док оно како је правилно писати да би се српски језик као матерњи очувао остаје у виду новог, младог, зеленог лишћа на дрвету.

 

 

Дана 2. фебруара 2023. године, руководство и ученици нашег Дома посетили су пријатеље и колеге у Градској управи Кикинде и Дому ученика средњих школа “Никола Војводић”. Чланови ученичког парламента оба Дома имали су прилику да се друже, стекну нова познанства и размене искуства. Хвала на срдачном пријему и гостопримству . Очекујемо узвратну посету и наставак сарадње