Новости
28
page-template,page-template-blog-large-image-whole-post,page-template-blog-large-image-whole-post-php,page,page-id-28,bridge-core-3.0.5,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-theme-ver-29.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,elementor-default,elementor-kit-8,elementor-page elementor-page-28

Синоћ је у библиотеци нашег Дома одржана сад већ традиционална промоција “Криминалистичко –  полицијске академије” Универзитета у Београду. Том приликом заинтересовани ученици су могли да се информишу о стручним и специјалистичким смеровима на академији, начину уписа, погодностима које их очекују на пријемном испиту, за време студирања и могућностима за сигурно запослење након завршетка студија. Такође, информисани су и о начину функционисања МУП-a и сложеним задацима које обављају полицијски службеници. Као и ранијих година, и овај пут је било заинтересованих за рад у специјализованим јединицама попут Жандармерије, ЈЗО и другим. Захваљујемо се Криминалистичко –  полицијској академији на сарадњи и заинтересованости да нашим ученицима приближе све погодности студирања у овој високо образовној установи. Такође, захваљујемо се представницима академије на исцрпним информацијама,  доброј презентацији и одвојеном времену.

 

Трећа међународна конференција ,,Заједнице ученичких и студентских домова
југоисточне Европе”, одржана је у Скопљу, од 23-25. фебруара 2024. године.
Присуствовало је 127 учесника из 6 држава – Србије, Северне Македоније, Бугарске, Мађарске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, као и Републике Српске. Овом приликом Заједници су приступили и први домови из Бугарске. На конференцији су учествовали представници 62 установе, који су разговарали и о покретању званичног часописа удружења. Потписане су и Повеље о сарадњи између неколико Домова, чланица удружења (Чачак, Ћуприја, Требиње, Битољ и други).

 

 

„Добри пријатељи, добре књиге и чиста савест: то је идеалан живот.’’ – Марк Твен
Библиотека Дома ученика средњих школа Милутин Миланковић је од 2021, после дугог низа година, поново у пуном сјају на услузи ученицима који бораве у нашем дому! Од 2021. године спроведена је комплетна модернизација библиотеке, набављени су нови рачунари, модеран пројектор, намештај, стављене слике наших познатих књижевника, обновљен је библиотечки фонд лектирама, класицима и бројним популарним насловима. Библиотека сада има преко 6.000 наслова у свом фонду. Библиотека са читаоницом постала је омиљено састајалиште наших ученика, где у пријатном амбијенту могу да проводе време са својим најбољим другарима – књигама. Библиотекарка Драгана Илић им је увек на располагању да им да најбоље могуће препоруке.
Наш дом је надалеко познат по неговању позитивног система вредности, и труду који улаже у привлачење тинејџера у библиотеку и све оне просторе где ће они, макар пар сати дневно, боравити ван виртуелног света и окружења које им свакодневно (не)свесно намећу друштвене мреже.

 

 

Након недавних немилих догађаја, синоћ је у конференцијској сали нашег Дома одржано тематско вече на тему: “Кризне ситуације – превентива, последице, превазилажење”. Гости на наведеној активности су били експерти са Института за јавно здравље “Милан Јовановић – Батут” др Марија Вуковић и др Периша Симоновић, као и проф. др Дарко Трифуновић – директор “Института за националну и међународну безбедност”. Захваљујемо се гостима на учешћу и добро конципираном интерактивном предавању.

 

 

Ненад Миленовић – директор и Дарко Колаковић – координатор Дома су недавно имали радни састанак са министром спорта Републике Србије г-дином Зораном Гајићем. Директор Дома је информисао министра о спортским активностима које се реализују у Дому, о садржајима на тему спорта које су реализоване, као и о плановима за наредни период.

Овим путем се захваљујемо министру на добијеним смерницама и сугестијама, као и на подршци Дому у вези планираних активности.

 

 

Дана 29. априла 2023. године, делегација Дома у саставу Ненад Миленовић – директор и Дарко Колаковић – координатор Дома за међународну сарадњу боравила је у Бања Луци. Разлог боравка је састанак са Жељком Стојичић, министарком просвете и културе Републике Српске. У разговору о важности и раду ученичких и студентских Домова у Републици Српској и Србији, као и о функционисању, циљевима и плановима удружења “Заједница ученичких и студентских Домова југоисточне Европе” учествовали су и директори Домова из Београда, Требиња и Добоја. Посебно је истакнута важност међусобне сарадње и размене искустава између министарстава, као и између Домова, у циљу остварења потенцијала и превазилажења постојећих проблема у раду установа ученичког и студентског стандарда.

 

У периоду од 29. до 30. априла 2023. године, посетили смо Домове ученика средњих школа у Добоју и Бања Луци. Разлог састанка је договор око предстојећих активности Удружења “Заједница ученичких и студентских домова југоисточне Европе”, нарочито предстојећег састанка у Будимпешти. Делегацију нашег Дома чинили су Ненад Миленовић – директор и Дарко Колаковић – координатор Дома за међународну сарадњу, а Дом “Јелица Миловановић” представљао је директор Душко Бабић. Захваљујемо се директорима Домова Саши Шуматићу (Добој), Миру Греду – (Требиње) и Синиши Овуци (Бања Лука) на конструктивном учешћу на састанку и гостопримству.

 

Данас је наш Дом посетила делегација Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Делегацију је предводио саветник министра г-дин Симо Чулић, а делегацију су чинили представници кабинета министра, ПС Палилула, Саобраћајне полиције, Интервентне јединице, Полицијске управе за град Београд, Полицијске бригаде, Криминалистичко полицијског Универзитета, Жандермерије,  САЈ-а и др. Директор Ненад Миленовић  информисао је уважене госте о мерама и радњама које је наша установа предузимала и предузима у циљу константног побољшања нивоа безбедности у установи, активностима промотивног типа (трибине, предавања, тематски скупови и сл.) које организујемо за наше ученике, као и плановима и активностима које планирамо за наредни период. Уважени гости су имали прилику да се лично увере у мере безбедности које се примењују у Дому. Ова посета је логичан наставак сарадње коју наш Дом има са организационим јединицима Министарства унутрашњих послова, а тема састанка је била конкретизација договора око заједничких активности у наредном периоду. И овим путем се захваљујемо Министарству унутрашњих послова на константној подршци коју пружа нашој установи. Радује нас наставак сарадње и подизање исте на већи ниво.

 

 

 

 

У циљу наставка успешне сарадње, дана 23. марта 2023. године, у радној посети су нам били представници Министарства одбране Републике Србије (Управа за послове обавезе одбране и Управа за односе са јавношћу), Генералштаба Војске Србије и Војне Академије. Директор Ненад Миленовић  информисао је госте о недавним активностима Дома, ефектима истих, као и плановима за наредни период. Гости су упознати са ресурсима и капацитетима Дома, у мирнодопским и ратним условима. Договорене су конкретне активности за наредни квартални период.

 

 

Директор Дома Ненад Миленовић и координатор Дома Дарко Колаковић јуче су били у радној посети Министарству одбране. Тамо су разговарали са помоћником министра одбране Републике Србије Синишом Радовићем и пуковником Гораном Десанчићем, начелником Управе за обавезе одбране – Сектора за људске ресурсе. Тема састанка је била наставак успешне сарадње између Дома ученика средњих школа “Милутин Миланковић” и Министарства одбране и Војске Србије, као и подизање исте на већи ниво. “Ко сме тај може, ко не зна за страх, тај иде напред!”